MacSnack logga

 

MacSeniorerna uppmanas delta med
— kontakter — synpunkter — idéer —
eller varför inte bara allmänt snack?

wivi-redaktor

Wivianne Runske Redaktör MacSnack

 

JULFEST 2018

En fest utöver de vanliga! Mats Sylwan introducerar programmet GarageBand, demonstrerar och sjunger fint så alla förstår att det här programmet är toppkul leksak för dem med turen att ha litet musikkunskaper med sig ut i livet. Trevligt föredrag, fin sång!

Seden säger landgångar med räkval. Vår ordförande har gott minne och vet vilka som ersätter korven med räkor. Någon säger att herrar är väldigt förtjusta i Prinsesstårta, kanske skäl till att sådana återkommer år efter år, gick åt gjorde den i år också, men .. Ett glas vin till oss buss- och tunnelbaneåkare är inte heller fel!

Astrid Hedihn ska ha eloge för att ha satt sprutt på julfesten. Hade fixat ett oändligt antal fula slipsar som klippts isär för att användas som placerings"kort", herrar stora biten - damerna den mindre baksidan (hm). Avsikten är att Herrar och Damer sprider ut sig bland mindre bekanta vid borden. Fulaste slipsen vinner en liten flaska, som åtminstone såg ut att innehålla något riktigt gott! Många skratt! Var lyckat och nya bekantskaper gjordes bland oss blyga Mac-Fantaster, som så gärna ger av vår tid för att lära oss om det senaste som händer inom Mac-Världen, en del gammalt också för den delen. Så lätt att glömma!

festfixaresamtal friendshipskratt Foto: Mi Ydring 2018

 

12 december 2018

Nya MacSnack

MacSnack har följdriktigt förändrats i och med att MacSeniorernas hemsida gjorts om. Samma innehåll, samma tröghet i att få MacSeniorer att ta del av sidan. 2011 var undantag, då skrevs det en hel del. Förvisso ofta samma personer som gjorde inlägg, men vår fina "sammanslutning" (organisation/förening låter trist) består av alerta huvuden som gillar att lära nytt varje dag. Lär oss så mycket och ofta, att stunder för annat krympt till ett minimum kanske. Så har vi det mer snabbhanterade och nyhetsinriktade Facebook, förstås .. Ont om tid - Begripligt!

Nu finns den här nytappningen i alla fall. Kan ses som O-organiserad, slarvig .. rörig! Jag går för trevligt med omväxling! Den är inte färdig, justeringar är många - lika många som åsikter? Men för dem som har orken, varför inte hugga i och kritisera, hitta felen .. Jag har kämpat som en räv för att få Snacket på plats. Nytt program att lära med god assistans av Inger Thorell. Jag har satsat på våra seniorer som haft lusten att kommunicera med oss andra om Mac, fördelar och problem, och har bara haft en avsikt: att hålla er MacSeniorer kvar vid era vackra Mac-apparater ännu en stund! Enda ursäkt för avbrott är hundrastning, tycker Wivianne (numera utan hund - TYVÄRR!)

 

Ovanför Skärmen

Jag hade en .. vad heter det? Min dotters makes mamma, lärarinna och bondmora i Iowa, skrev en spalt för en tidning .. eller var det ett morgonprogram i lokal radio? Spalten hette i alla fall Over the Fence/Över Staketet och handlade om hushållstips, sådana som mororna på landet eller hemmafruar i stan delade med sig av (tider det begav sig) när de tar paus för pratstund över staketet, tips om om barn, kök, måtider, alla de sysslor i ett hushåll som a l d r i g    t a r    s l u t . Varför inte göra likadant? Skvaller över planket är inte fel, bygger systerskap mellan grannar, brödraskap i snickarboa´na i trädgår´ns yttersta hörn. Småtips, väl enkla för planlagda föredrag på åsen i Hägersten, sådana som violblyga användare kommer underfund med och har nytta av när vi parkerar oss framför datorskärmen. Facebook har övetagit så mycket av de här sidorna med korta referat, frågor och nyheter. Facebook behövs och sociala media bör väl vara ett obligatorium i en förening som vår. FaceBook fungerar med direkta samtal, men alla gillar det inte. Man kunde kalla det för Över Skärmen eller Ovan tangentbordet eller något ditåt? Nu kallar vi det MacSnack och så mycket bättre kan det inte bli enligt mig, Wivianne

i höstmånaden oktober 2015


Här kommer några tips från mig som dessvärre tillbringar det mesta av dygnet framför dator: Ett kortkommando:

Jag har nytta av cmd/"kringla" (cmd = kommando)
(knappen närmast till vänster om den långa mellanslagstangenten längst ner på tangentbordet)plus tangent plustecken + i översta raden till höger. Dessa knappar tryckta efter varann ger större/läsbar text på internet (Cursern, blippen eller "lilla strecket" som blinkar måste sättas på rätt dokument, det som ska läsas).
Ju fler gånger man trycker desto större blir texten.

Jag prövar på allt där jag tycker texten är för liten.
Är den inte det överallt nu för tiden? Alltså:
1) Vä pekfinger på cmd/ruin och så Hö pekfinger på +

Flera gånger ger större bokstäver. Jag prövar på allt!

Finns det enklare sätt att avsluta många öppna program?

Ganska nyligen har jag hittat ett nytt trick. Bra eller dåligt kan teknikinstruktörer i MacSen avgöra, kanske finns fler sätt.
Jag har mycket ofta väldigt många program igång.
När jag ska stänga ner för natten eller Vila är det svårt att avgöra hur många program jag har aktiva. Det syns ju inte om man tryckt bort dem med den röda eller gula punkten uppe i vänsterhörnet.

Nu klickar jag upp Tvångsavsluta under äpplet i menyraden.

macsnack1_tvangsavsluta_145x


Där är alla aktiva program uppradade, och jag
öppnar varje program med dubbelklick
,
och stänger ner på normalt sätt i menyraden.
Kul att se när programmen ett efter ett försvinner från Tvångsavsluta. Du behöver inte avsluta Tvångsavsluta, det är borta när du nästa morgon öppnar din dator. Finder måste vara kvar!

Ett inlägg, enklare .. säger Jurgen Wahlberg och

meddelar följande. .. också att begrunda!

——————————————————————
Först ett jättetack till Wiv för en enorm insats att få ihop macsnack.
Tillsammans med Inger Thorell.
Där finner du mycket av stort och smått.

Mitt bidrag är ett ännu enklare sätt att stänga program om man startat för många. Börja som Wiv att hålla nere (cmd) ⌘ tangenten. Sedan ett klick på tabulatortangenten. Hu - va' e' dä ?
Jo strecket t.v på tangentbordet. Alltså t.v om Q.
Då visas alla aktiva program. Om du vill stänga programmet som är markerat - tryck Q. Om du vill stänga ett annat prg klicka tab.tangenten så stegar det fram. Markera rätt program.
Man kan också bara släppa tangenterna så får du upp det program som hade markerats.
Kurs i denna fråga finns på Hur Man Kör Mac. Häpp
——————————————————————

För att fördela ansvarsområde vill jag meddela följande: Textmässigt och layout har jag fullt ansvar för MacSnack. Inger Thorell ansvarar för Hemsidan MacSeniorerna som helhet, layout, färger, stilarter - allt vilket jag försöker följa med egna avvikelser.

Många treviiga timmar har Inger och jag suttit framför min dator och skrattat och skuttat runt bland koder och lösenord till basstation Cliche, en gåtfylld rymdfärd av andra dimensioner. Så var det med det!

 

Upp på sidan!

Under LÄNKARNA nedan tar du del av:

MacSnack
redaktör Wivianne Runske
- Diverse Snack om Mac

(Har du idéer maila mig!)
MacSnack sid 2


Läsvärt
MacSenior i media
- Birgitta Lindén -

Jaskabara

Når vår Max 200 år?

Den gamle och nätet Läsvärt sid 2 novell

2013

Om Limerickar
Göran C-O Claesson

2012
Eva Söderlind överlämnar redaktörskapet tlll
Wivianne Runske Webmaster Ragnar Thorell avtackar

Skribenter o insändare:

JOBs-teckningar
Jurgen Wahlgren

om fotoalbum
Anna Schönberg

om appar
Hans Leufvenmark

om sociala media Leufvenmark/Runske

Hitta Fossila Ord
Hjälp Göran C-O hitta
gamla ORD

ord förändrar betydelse
Göran C-O Claesson

OM SLADDAR
Gudrun Hjelte om sladdar

2011
redaktör Eva Söderlind

Konsten att köpa en Snöleopard på nätet
Anna Schönberg

DATAORDLISTA
- fri tolkning av
Bo Forssell

Steve Jobs Stanford Elisabeth Schwerin tipsar

Om en punkt
Diskussion Runske/Modig

arg kille downloadar Lion
Jurgen Wahlberg

paddor med appar
Gudrun Hjelte

intervju med webmaster
Ragnar Thorell grundare o Apple-loggans skapare

Har du Ånk
ThomasHaug
bidrar med kåseri om något som berör de flesta av oss

STRID om en punkt
Wivianne Runske

debatt om punkter ..Diskussion Hjelte/Runske

MIN MAC OCH JAG
Eva Söderlind

2010
svinfluensa o smutsiga knappar, genvägar, språk Eva Söderlind

En timmes färd till en annan värld
Eva Söderlind

Varje tid har sitt eget språk
Eva Söderlind

jultraditioner
Eva Söderlind

2009
datorspråk/språkvård
Det är fotogenkökets fel

Tankar kring datororden "Moderkort", ""Processorn", "RAM-minne", "grafikkort", "Hårddisk" och "Optisk enhet" Moderkort" och "Den snabba Processorn", (CPU) Söderlind/Haug

Tankar om datororden skärmstorlek, Airport,
Bluetooth, LCD och pixel
Söderlind/ Haug


På Villande Språkväg
Gudrun Hjelte sid 2

Metrowrap och Intäktsben
Gudrun Hjelte

Vårdad Svenska?
Gudrun Hjelte

Två kilometrar på 20 minutrar
Gudrun Hjelte

 

MacSeniorerna – föreningen för seniorer med Macintoshdatorer  e-post: info@macseniorerna.org

FÖRENINGEN   |  KALENDER  |  KURSER  |  TEKNIK, TIPS och TRIX  |  iPAD iPHONE  |  MACSNACK  |  LOGGA IN  |  HEM