Frågor och svar    –Innehåll     – Allmänna frågor och definitioner     – Hårdvara     – Mail    – Frågor om specifika program

 

Frågor och svar, del 4

 

Frågor om specifika program

Blå text i Safari

Den blå texten anger klickbara adresser. Genom att klicka i det blå fältet kommer man till den adressen som fältet hänför sig till. Märk väl att markeringsfärgen kan väljas fritt, dvs. om man inte gillar den förvalda blå färgen kan man enkelt välja en annan.

Dashboard – Vad är det för program?

Dashboard (engelska för instrumentbräda) är en samling små program (på engelska ”widgets”) som nås bekvämt via Dockan eller via knappen F12 på tangentbordet. Där finns en mängd smågrejor som till exempel vädret, valutakurser, ordböcker, med mera.

Operativsystem

Operativsystemet (OS) är det program eller komplex av program som styr hela datorns beteende. Detta till skillnad mot de program som svarar för specifika funktioner såsom ordbehandling, beräkning, ritning etc.

Många olika operativsystem har använts i Mac genom åren, för närvarande är det OSX (OS 10) som gäller. Utvecklingen har resulterat i ett antal varianter, som numrerats 10.0, 10.1, 10.2, 10.3, 10.4, 10.5 och 10.6 med arbetsnamn som Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard och Snöleopard. Nästa, dvs. 10.7 lär bli Lejon, men det är inte känt när det systemet blir tillgängligt.

Liknande utveckling har skett på PC-sidan med Windows 98, Windows NT, etc. Andra operativsystem är Unix (varav MacOSX är en variant), Linux (en annan Unixvariant), Ubuntu (ytterligare en), etc.

 

Program i OSX – Vilka är det?

Det följer med en stor mängd program som egentligen inte är en del av operativsystemet utan närmast är extra bonus. Dessutom finns det en del program som syftar till att utföra underhåll och reparation på datorn, alltså inte något som användaren normalt brukar intressera sig för förrän något går fel. Dessa betecknas verktygsprogram och läggs i en särskild mapp vid installationen av OSX.

Textredigerare – Vad ska man med det programmet till?

Det är ett litet och smidigt program, som kan användas till enklare saker och som anlitas av OSX för att läsa till exempel texter av olika slag. Det kan inte alls jämföras med mera avancerade program som Word etc, men i gengäld är det mindre utrymmeskrävande och går snabbt att läsa in.

MacSeniorerna – föreningen för seniorer med Macintoshdatorer  e-post: info@macseniorerna.org

FÖRENINGEN   |   KALENDER   |    KURSER   |   TEKNIK, TIPS och TRIX   |   MACSNACK   |   LOGGA IN   |   HEM