Tips och Trix

Ikoner

Ikoner De senaste ca 25 åren har användandet av ikoner blivit så vanligt förekommande att de nästan smälter in i bakgrunden. Det sägs att någon från Apple, för många år sedan, var på besök hos RankXerox och såg då några trevliga och lättförstådda figurer på en kopiators manöverbord. Applerepresentanten fick löfte att använda sig av dessa symboler (ikoner) och företaget blev alltså ”först” inom datorsektorn att använda i sina program. Symbolerna har sedan utökats och är nu så vanliga att de smälter in i miljön. (Det lär vara en svenska som bidrog med äpplesymbolen ⌘ (det svenska tecknet för intressant fornlämning). Det är alltså ikoner som syns på skrivbordet som symbol för hårddisken, extra hårddisk, filer som placerats där osv.

Ändra utseende på skrivbordsikoner

Du vet väl att du kan ändra utseendet på ikonerna på skrivbordet? Ställ muspekaren i Finder (det skall stå Finder uppe till vänster). Gå till Innehåll → Visningsalternativ. Här kan du välja storlek på skrivbordets ikoner. 72–80 punkter kan vara ett lämpligt format på min iMac. Liten bildskärm i en bärbar dator har andra lämpliga ikonstorlekar. Bildskärmen har ett osynligt och inbyggt rutnät efter hur ikonerna radar upp sig. För tätt rutnät påverkar i första hand läsbarheten på ikonens beskrivande text. Man kan välja (märkningen) i textstorlek mellan 10 och 16 punkter. Jag har funnit att 12 eller 13 punkter är bra för mig. Man kan också välja märkningens placering under ikonen eller till höger om den.

Visningsalternativ för skrivbordsikoner

I sista avdelningen i visningsalternativen kan du bocka för om du vill ha mer information om filen som ikonen visar. Den sista möjligheten till förbockning heter Förhandsvisa symboler. Litet svårt att förklara med skrivna ord, men med förbockat visas ikoner mer som dokumentet ser ut jämfört med tidigare då till exempel alla pdf-filer hade en röd symbol som det står pdf i tillsammans med ett grafiskt A-tecken, Wordfiler visas som ett grått dokument med streck som symboliserar rader eller visas som en blå symbol med ett W överst och ett gement a mitt på sidan. Bilder visas som en ”miniatyr av sig själv”. Prova vilket utseende på ikonerna som tilltalar dig mest. Nu återstår att ställa in hur du vill sortera ikonerna på skrivbordet. Prova och finn ut vad du anser vara som är mest effektivt för dig och som du trivs bäst med. När du står i Finder och har dubbelklickat på Hårddisken kan du, i systemversion 10.5 Leopard, välja i menyn eller slå (⌘-4) för att se filer i bland annat CoverFlow läge.

 

 

 

Ikoner på skrivbordet

Symboler på skrivbordet

 

 

MacSeniorerna – föreningen för seniorer med Macintoshdatorer  e-post: info@macseniorerna.org

FÖRENINGEN   |   KALENDER   |   KURSER   |   TEKNIK, TIPS och TRIX   |   MACSNACK   |   LOGGA IN   |   HEM