Tips och trix

Symbol för ljud


Allt om
ljud- och bildchattar i iChat

Att använda iChat är ett bra sätt att kommunicera med släkt och vänner, dela datafiler i realtid oavsett om personerna finns nästgårds eller på andra sidan jordklotet.

Med iChat kan du skicka snabbmeddelanden och chatta med vem som helst som har ett konto hos MobileMe, AIM (America On Line Instant Messenger), Jabber eller Google Talk (Alla utom MobileMe är gratiskonton).

Om din dator har en inbyggd iSight kamera (eller en extern datorkamera) kan du ordna video-chat med upp till tre personer samtidigt.

Det finns också ett annat sätt att chatta; via ljud. (De flesta datorer i dag har en inbyggd mikrofon – se.) Du kan bjuda in så många som nio personer till en ljudchat i en gruppkommunikation. Om du får tillstånd av de andra deltagarna kan du också spela in samtalet.

Ljudchattar är speciellt bra att använda vid intervjuer och vid familjekonferenser.

Ljudchattar kräver naturligtvis en mikrofon – inbyggd eller extern och då ansluten till ljudingången på din dator. Om det syns en telefon- eller kamerasymbol vid ett namn i din kontaktlista betyder det att de också har allt som behövs för en ljudchat. (Kamerasymbolen visar att det blir både ljud och bild.)

Dialogruta iChatt

 

 

Börja chatta – det är skojigt!
Börja nu!

 

 

 

 

 

För att starta en ljudchat så öppna iChat och välja den kontakt eller de kontakter som du vill chatta med. För att välja fler kontakter, håll nere Kommando/äppel-tangenten samtidigt som du klickar på kontaktpersonernas namn. Sedan skall du klicka på telefonsymbolen nederst i fönstret med kontaktlistan eller välj ”Bjud in till chat” under menyn Kontakter.

iChatt - dialogrutan bjud in

 

När din kontakt får din inbjudan så behöver han/hon bara klicka på Acceptera-knappen för att starta chatten.

Alla deltagare i ljudchatten syns som en lista i chat-fönstret tillsammans med sina respektive foton från Adressboken. Varje deltagare har också en individuell ljudmätare (liggande stapel med små streck) som gör det enklare att se vem det är som talar.

IChatt

 

För att aktivera en ljudinspelning i en ljudchat välj ”Spela in chat” under Video-menyn. Då skickas ett mail till alla deltagare i din chat och som frågar dem om tillstånd att få spela in samtalet. Då kan dina chat-kompisar trycka på Tillåt-knappen eller låta bli. När deltagare vill lämna chatten så stänger de helt enkelt chat-fönstret. Inspelningen stoppar när den person som initierade inspelningen går ur chatten.

Inspelade samtal sparas i en iChat-mapp i Dokument mappen. Du kan ändra plats för sådana meddelanden under iChat -->Inställningar -->Meddelanden.
Du kan givetvis leta efter sparade chattar med hjälp av Spotlight. Du kan också spela upp dina sparade ljud (och video) iChats med iTunes.

Det mest avancerade är när man kan utbyta bild av skrivbordet (skärmdelning av Finder) med sin chatkontakt. Då kan man se allt som finns lagt på kmonatkens skrivbord. Man kan också röra (arbeta med) den andres datamus. Givetvis måste båda parter ge sitt godkännande. För att få igång sådant "samarbete" måste båda ha en senre datormodell samt OSX Leopard.

iChatt

 

MacSeniorerna – föreningen för seniorer med Macintoshdatorer  e-post: info@macseniorerna.org

FÖRENINGEN   |   KALENDER   |   KURSER   |   TEKNIK, TIPS och TRIX   |   MACSNACK   |   LOGGA IN   |   HEM